پیکر آیتالله حائری شیرازی در قم تشییع و به خاک سپرده شد
پیکر مطهر آیتالله حائری شیرازی در قم تشییع و در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
این مراسم با حضور مردم قم و شحصیت های حوزوی،استانی و کشوری همچون آیات محمدی گلپایگانی، خاتمی، سعیدی، رجبی، میرباقری، هادوی تهرانی، کعبی، خرازی و برخی نمایندگان مجلس برگزار شد.
پس از تشییع آن عالم ربانی آیتالله شبیری زنجانی از مراجع عظام تقلید بر پیکر آیت الله حائری شیرازی نماز خوانده و در حرم حضرت معصومه(س)به خاک سپرده شد.
مراسم نخستین شب درگذشت آیتالله حائری امشب پس از نماز مغرب و عشاء با سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین میرباقری عضو مجلس خبرگان رهبری در مسجد اعظم برگزار خواهد شد.
آیتالله حائری شیرازی؛ از حماسه "شمشیرگرها" تا ضدیت با فتنهگران ۸۸
آیت الله حائری شیرازی پس از عمری مجاهدت و مبارزه ساعاتی پیش درگذشت؛ در این گزارش مروری اجمالی بر ادوار مختلف زندگی این عالم ربانی خواهیم داشت.
آن فقید سعید متولد سال 1314 در شیراز بود. بعد از اخذ مدرک دیپلم وارد حوزه علمیه شد و به گفته خودش "در آن مدت دوازده سال تحصیلم، هرکس به من میگفت فلانی بیا و درس حوزوی بخوان و آخوند شو، قبول نمیکردم. به هر حال، خودم تصمیم گرفتم و به حوزه علمیه رفتم."
پس از فراگیری دوره سطح، از محضر درس فقیهانی چون آیات بهاءالدین محلاتی و محمدعلی موحد بهره برد و پس از فراغت از دروس سطح، برای ادامه تحصیلات حوزوی به قم هجرت کرد. شش ماه در درس قضای آیتالله بروجردی شرکت جست و پس از فوت وی در محضر استادان مطرح آن دوران همچون امام راحل و آیات محقق داماد، اراکی حاضر شد.
آخرین توصیه های آیت الله حائری شیرازی
حال آیت الله مساعد نیست، هر از چندی از حال می رود و پس از چند لحظه دوباره چشم می گشاید. با دیدن آقایان توکلی و میرباقری گویا همه توانش را جمع می کند تا با صدای نحیف مطلبی را بگوید، آقایان توکلی و میرباقری گوش خود را به نزدیک می کنند تا توصیه استاد را بشنوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، درست یک روز قبل از اینکه حال آیت الله محی الدین حائری شیرازی وخیم شود و هوشیاری خود را از دست دهد احمد توکلی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی و آیت الله میرباقری، نماینده خبرگان رهبری برای عیادت بر بالین وی حاضر می شوند. حال آیت الله مساعد نیست، هر از چندی از حال می رود و پس از چند لحظه دوباره چشم می گشاید. با دیدن آقایان توکلی و میرباقری گویا همه توانش را جمع می کند تا با صدای نحیف مطلبی را بگوید، آقایان توکلی و میرباقری گوش خود را به نزدیک می کنند تا توصیه استاد را بشنوند.
«علوم انسانی غربی که مبتنی بر انسان شناسی غربی است شرک است و ما باید به جدیت به سوی تولید علوم انسانی اسلامی برویم.» این نکته ای است که با صدای لرزان و نیم نگاهی که به آیت الله میرباقری دارد بیان می کند.
بعد در حالی که نفسی تازه می کند سنگینی نگاهش به سمت آقای توکلی می رود، اندکی مکث می کند و شاید هم از حال می رود، اما سرانجام پلکی میزند و لب می گشاید: «باید از اقتصاد ربوی عبور کنیم و اقتصاد اسلامی را که مبتنی بر پول اسلامی است حاکم کنیم.»
اینها بخشی از خواسته های آیت الله حائری شیرازی بود که از وقتی به قم بازگشت در هر محفل و مجلسی بر آن تاکید می کرد و برای عملی شدن آن راهکار ارائه می داد.
آشنایی اجمالی با مرحوم آیت الله حائری شیرازی
آیت الله محمدصادق (محییالدین) حائری شیرازی از اساتید حوزه و در سال های مختلف عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه شیراز بوده است.
آیت الله محمد صادق (محی الدین) حائری شیرازی در اسفند سال 1315 در شیراز در خانواده ای اصیل و روحانی که به تعبیر وی « رغبتشان الی ا... بود » به دنیا آمد . پدرش آیت ا... عبد الحسین حائری ، مجتهد زاهد و عارفی بود که جز به ضرورت سخن نمی گفت و مادرش بانویی مسلمان ، پارسا و دین باروری بود که در دوران منع حجاب و رضاخانی ، نزدیک به 25 سال به اعتراض در خانه نشست .
آیت ا... حائری تحصیلات کلاسیک خود را تا اخذ دیپلم ریاضی در شیراز طی کرد و در سال تحصیلی 35-34 به قصد شرکت در کنکور و ورود به دانشگاه به تهران آمد . اما مأموران رژیم پهلوی ، وی را علیرغم داشتن همه شرایط برای ورود به دانشگاه به دلیل مسائل سیاسی از تحصیل در دانشگاه باز داشتند. او از آن پس ، به خاطر درک وجود جوهر استقلال در روحانیت و نظام طلبگی (سال 1335) به تحصیل علوم حوزوی رو آورد.
دوره سطح را ابتدا در مدرسه منصوریه و مدرسه سید علاءالدین حسین و سپس مدرسه آقا باباخان طی نمود. در این دوره از محضر درس آیت الله بهاء الدین محلاتی و آیت ا... شیخ محمد علی موحد بهره وافر برد.
وی پس از فراغت از دروس سطح ، برای ادامه تحصیلات حوزوی به قم هجرت کرد و در درس آیت الله العظمی بروجردی و همچنین درس آیت ا... داماد و امام خمینی حاضر شد و به کسب فیض پرداخت .
ورود آیت ا... حائری به عرصه مبارزات سیاسی به سالهای پس از تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه باز می گردد که به علت شدت تعلق خاط به حضرت امام خمینی (ره) قادر به ادامه تحصیل در قم نگردید و به شیراز مراجعت نموده و به تدریس دروس حوزوی و سامان دادن یک حرکت فکری و فرهنگی به روز در مسجد شمشیرگرها پرداخت.
در طول 10سال جلسات مستمر دراین مسجد مبارزات سیاسی فرهنگی خود با رژیم را پی گیری نمود. و پس از تجربه سالها زندان و تبعبد درسال 1353 به قم مهاجرت نمود. و این بار در کنار شهیدان آیت ا... دکتر بهشتی و قدوسی و آیت ا... جنتی و مصباح یزدی کمر همت به تربیت طلاب علوم دینی در مدرسه حقانی بست که بسیاری از خدمتگزاران فعلی نظام ثمره این سالیان اند.
پس از انقلاب جلسات درس منظمی را برای دانشجویان پیرو خط امام و دفتر تحکیم وحدت در محل لانه جاسوس اداره نمود و به دفاع از مبانی نظام پرداخت که کتاب ولایت فقیه حاصل این جلسات میباشد.
ایشان در دوره اول مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده اول شیراز به این مجلس راه یافت و ریاست کمیسیون اصل 90 را به عهده گرفت .
پس از شهادت شهید محراب حضرت آیت ا... دستغیب در 20 آذر 1360 از جانب امام به امامت جمعه شیراز منصوب گردید.
حاصل سالها امامت جمعه ایشان ایراد خطبه های محققانه و تشکیل جلسات مستمر علمی با اساتید حوزه و دانشگاه حول محور علوم انسانی اسلامی است . تقدیم بیش از بیست عنوان کتاب و ارایه مقلات تخصصی در حوزه اقتصاد اسلامی از دیگر ثمرات این سالیان است.
ایشان در دوره اول و دوم خبرگان رهبری به نمایندگی از مردم فارس به مجلس خبرگان راه یافت و پس از فوت امام راحل به عنوان اولین مخالف شورایی شدن رهبری سخنان مؤثری را در این مجلس ایراد نمود. که در نهایت به انتخاب مقام معظم رهبری منجر گردید.
از آثار وی می توان به مثلها و پندها (در ۸ جلد)، پول رایج جهانی و احیای پول اسلام، در اسلام پول کار نمیکند، ولایت فقیه، نماز، رمز دوام پیوند، در سایه سار وحی، انسان الهی، سیری در آفاق نور، انسانشناسی، تفسیر سوره حمد، علم و دین، تفکر، اخلاق در اسلام، اخلاق اسلامی، درس سحر (شرح ابیات حافظ)، راه رشد، تبلیغ در جبهه، نکته ها، الولایه، جاری حکم اشاره کرد.
آیتالله حائری شیرازی نفر اول از سمت راست در دوران کودکی
پس از آغاز قیام امام خمینی در سال 42، مرحوم حائری شیرازی مانند سایر شاگردان ایشان وارد عرصه مبارزه شد و به خاطر فعالیتهای سیاسی و مبارزاتی در مسجد "شمشیرگرها" چندین بار بازداشت، زندانی و تبعید شدهاست. وی در بهار سال 1351 مدتی به شهر فومن تبعید و در منزل همشیره آیتالله بهجت اتاق کوچکی گرفت و این دوران را با همسر و فرزندان گذراند. آن مرحوم همچنین از سال 42 به مدت حدود 10 سال در مسجد شمشیرگرهای شیراز جلساتی برای جوانان تشکیل میداد و تعدادی از پرورشیافتگان آن جلسات در جریانات انقلابی در شیراز نقش مؤثری داشتند.
وی در مورد دوران زندان و بازداشت خود میگوید "خدا ما را از یکسو حسابشده تحتفشار قرار میداد و از سویی دست ما را میگرفت تا از درون پوچ نشویم. یکبار که مرا به شکنجهگاه بردند دستهایم را از پشت بستند و کیسهای از شن را هم به آن آویختند و مرا روی یکپا نگه داشتند و شکمم را نیشگون گرفتند.
من در این حال گفتم: خدایا تو میبینی! وقتی مأمور شکنجه آقای رضوانی که با عدهای من را تماشا میکرد این جمله را شنید، پرسید چه گفتی؟ من آن جمله را تکرار کردم. او همراهانش را از شکنجهگاه بیرون کرد و شلاقی را که در دست داشت به گوشهای پرت کرد و خود را روی مبلی که در آنجا بود انداخت و با سرافکندگی گفت: تف بر این نانی که ما میخوریم! سپس دستبند را باز کرد و از من عذر خواست. از آن به بعد از مریدان من شد و از آن پس هرگاه دستگیر یا زندانی میشدم به من توجه داشت. "
آیتالله حائری شیرازی از جمله اشخاصی است امام راحل در دوران تبعید برای وی اجازه شرعی صادر کرد و از نوفل لوشاتو در تاریخ 1357/10/11 در نامهای به برادرشان مرحوم آیتالله پسندیده میگوید "رسیدگی بعضی زندانیان و احوالپرسی از خودشان یا اقوامشان لازم است مثل آقای دستغیب و آقای حائری شیرازی و از این قبیل اشخاص. و همینطور رسیدگی به وضع مادی بعضی زندانیان و خانواده و کشته شدگان."
آیتالله حائری شیرازی در جمع رزمندگان دفاع مقدس
آن مرحوم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با حکم امام خمینی به امامت جمعه شیراز انتخاب شد. در حکم وی آمده است "جناب مستطاب حجتالاسلام آقای حاج شیخ محمدصادق (محیالدین) حائری شیرازی ـ دامت افاضاته_ پیرو درخواست اهالی محترم شیراز، جنابعالی را به سِمت امام جمعۀ شیراز منصوب مینمایم که انشاءاللّه تعالی ضمن انجام این فریضۀ بزرگ مردم را به وظایف دیگری که در رابطه با اسلام عزیز و انقلاب خونبار ملت شریف ایران دارند، آشنا سازید... امید است اهالی محترم عموماً و حضرات علمای اعلام خصوصاً و نهادهای انقلابی فرصت را مغتنم شمرده، همکاریهای لازمه را در انجام هر چه باشکوهتر نماز وحدت آفرین جمعه با جنابعالی داشته باشند."
آیتالله حائری شیرازی در تمام طول حیاتش همواره پیروی مقام معظم رهبری بود. در زمان فتنه 88 وی در نامهای به رهبر معظم انقلاب مینویسد "از یاد نمیبرم روز رای گیری برای رهبر را که وقتی از شما نام برده شد ناراحتتر از همیشه بدون اجازه پشت تریبون رفتید و اعتراض کردید و شورای نگهبان به شما گفت چرا جلوی اجرای قانون را میگیرید و شما برگشتید و به جای خود نشستید. رهبری شما را طلب کرده است و شما اعانت خواهید شد. وعده خداوند حق است اگر قرار است قانون اجرا شود باید از بزرگان که قله اجتماع هستند آغاز شود."
وی در نامهای هم به سران فتنه مینویسد " عدم تمکین به قانون کار خوبی نبود کشاندن مردم به خیابانها درست نبود! بهتر آن بود که مردم را به آرامش دعوت میکردید و به مردم میگفتید نافرمانی نکنید تا از طرق قانونی به حقوق خود و شما دست یابیم. در این صورت مردم آرام میشدند و شما فرصت پیدا میکردید تا در آرامش حقیقت را کشف کنید."
از آن فقید سعید آثار و کتبی مانند انسان الهی، انسانشناسی، با علی در صحرا، تمثیلات و... به یادگار مانده است.