نشست خبری دوّمین همایش ملّی فقه هنر، امروز در مدرسه اسلامی هنر برگزار شد.
حضرت آیت الله علیدوست ضمن تقدیر از مدرسه اسلامی هنر بهعنوان متوّلی برگزاری همایش ملّی فقه هنر، ابتدا توضیحاتی در مورد جایگاه هنر در اسلامی بیان داشت و با اشاره به اینکه حکم پدیدههای هنری میتواند تا سرحدّ وجوب یا حرمت تغییر یابد، حکم اوّلیه هر پدیده هنری را استحباب (و نه اباحه) عنوان کرد. ایشان در ادامه به تأکیدات و حمایتهای لفظی و عملی اسلام نسبت به هنر اشاره داشت و اهداف محتوایی همایش فقه هنر را در عین حفظ ضابطه و انضباط اجتهادی، در راستای کارگشایی و گرهگشایی از مسیر هنر معرّفی کرد. دبیرعلمی همایش فقه هنر، نگاه به اقتضائات زمان و مکان، و بروز کارکردهای نوین هنر را در نیل به روشهای جدید استنباط در عرصه فقه هنر مؤثّر دانست.
آیتالله علیدوست با ذکر محورهای اصلی فراخوان مقالات در همایش سوّم، محور فلسفه فقه هنر که به مباحث روششناختی استنباط در فقه هنر، مبانی انسانشناختی فقه هنر، معیار مواجهه فقهی با پدیده هنر، هویتشناسی تعیّنات هنری در نصوص دینی، و ... میپردازد را دارای اهمیّت ویژه در جنبههای روزآمدی و نوآوری همایش معرّفی کرد. ایشان با تأکید بر اینکه همایش فقه هنر به دنبال تکرار مباحث موجود نیست، کتاب مجموعه مقالات همایش اوّل را شاهد مثالی بر این رویکرد دانست که در محورهای مقالات همایش دوّم نیز این عدم تکرار و نوآوری در مباحث، ادامه یافته است.
حجّتالاسلام و المسلمین همازاده در ادامه این نشست، ضمن توضیح روند اجرایی برگزاری همایش اوّل، به دیدار اختصاصی مقام معظّم رهبری با دستاندرکاران همایش در دیماه 1394 اشاره کرد که ایشان در آن دیدار، ضمن تجلیل و حمایت از برگزاری چنین همایشی در حوزه علمیه، خواستار ادامه کار شده بودند. مسئول دبیرخانه همایش فقه هنر، با تشریح نیاز جدّی سازمانها و نهادهای تصمیمگیر و سیاستگذار در عرصه هنر کشور به رفع ابهامات فقهی در این زمینه، تأکیدات رهبری و نیاز مذکور را عامل استمرار مسیر و برنامهریزی برای برگزاری همایش دوّم عنوان کرد.
وی سطح استقبال نهادهای علمی و پژوهشی کشور از محصولات و آثار محتوایی همایش اوّل را بسیار خوب ارزیابی کرد و نیل به تأثیرات و نتایج عملی در عرصه هنر را نیازمند ادامه مسیر همین تأمّلات نظری تا رسیدن به رویکرد و آراء جدید در حوزه فقه هنر دانست. حجّتالاسلام همازاده از مرکز فقهی ائمه اطهار، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران به عنوان نهادهای همکار مدرسه اسلامی هنر در جنبههای محتوایی همایش نام برد که در شورای علمی همایش نیز حضور دارند.
به گفته مسئول دبیرخانه همایش فقه هنر، دوّمین همایش در نیمه دوّم دیماه 1396 برگزار خواهد شد و محورهای فراخوان مقالات نیز اعلام عمومی شده است. مطابق این فراخوان، فرصت ارسال مقالات تا پایان مهرماه 96 بوده که پس از طی روند ارزیابی و داوری، در صورت پذیرش نهایی در مجموعه مقالات برگزیده همایش به چاپ خواهد رسید. ایشان در کنار فراخوان عمومی، به سفارش بیش از بیست عنوان مقاله به اساتید و صاحبنظران برجسته حوزوی و دانشگاهی اشاره کرد که هماینک در دست اجراست.
پایان پیام